2020-07-02
Emma Lyrstrand, 33 år, bor i Stockholm sammen med samleveren Andreas og dværgpudlen Stella. De er lige flyttet til storbyen fra Göteborg og har travlt med at renovere og indrette den nye bolig, en smuk lejlighed på 60 kvadratmeter fra århundredeskiftet ved Odenplan.
Lejligheden blev opført i 1906, og parret har været så heldige, at den stadig har flere fine originale detaljer som f.eks. træværk, nicher og originalt skab, og de har derfor valgt at renovere så nænsomt som muligt for at bevare den gamle charme.
I soveværelset har vi hævet loftet til den oprindelige højde. Det var slet ikke usædvanligt at sænke loftet i ældre boliger for at holde på varmen. Den nye loftshøjde gjorde, at vi ville have stukkatur og loftsrosetter i alle rum, og i soveværelset valgte vi en loftsliste med bladmønster ( (Stukliste Z105)), hvilket var normalt omkring århundredeskiftet. I gangen har vi valgt at opsætte stukkatur som ligner den, der er i vores trappeopgang, og den passede fint til os. Gulvene i lejligheden er generelt blev udskiftet med fiskebensparket, som var normalt førhen. På den måde forsvandt tærsklerne, og lejligheden virkede mere luftig og større end før.
Et rum, der krævede en omfattende renovering, var lejlighedens badeværelse.
Badeværelset var et første, som vi valgte at renovere. Det var gammelt og overholdt ikke de aktuelle krav og retningslinjer. Som mange andre ældre boliger er badeværelset desuden lille, og det har i sig selv være en udfordring. For at få rummet til at virke større valgte vi store fliser. Langs den ene væg satte vi fliser op på halvdelen af væggen og malede den anden halvdel. På den malede del opsatte vi væglister (Vægliste Z354). Dette skabte en fin indramning og fik rummet til at virke mere hyggeligt.
Et andet rum, som har fået stukkatur, er dagligstuen, som desuden nu også kan fremvise en pladsbygget boghylde.
Vi havde et stort behov for mere opbevaringsplads i lejligheden og ikke mindst i dagligstuen. Vi skulle også finde et godt sted til fjernsynet, hvor det ikke var i centrum. Når jeg ikke fandt det, jeg ledte efter, bestemte jeg mig for at fremstille en boghylde ud fra egne mål. Jeg kom i kontakt med en dygtig og omhyggelig snedker, og så gik vi i gang med selve tegneprocessen. Jeg sendte billeder til snedkeren med mine ønsker og mål på alle aktuelle vægge, vinkler og sprækker. Eftersom vores lejlighed er gammel, er væggene alt andet end lige, hvilket gjorde det lidt indviklet at skabe designet, men efter minutiøse beregninger fandt vi en god løsning. Derefter blev den første 3D-tegning udarbejdet, og efter nogle justeringer var jeg endelig tilfreds med det, vi havde opnået. Snedkeren lavede grundstrukturen til boghylden i sit værksted, og derefter tog det ham kun en dag at montere den i lejligheden.
Valget af loftliste i dagligstuen var let. Loftslisten (Stukliste Z103) er en favorit, og den ligner den, der er i husets entré. Al stukkatur i lejligheden er købt hos D-cor. Jeg var i kontakt med en sælger, og sammen fandt vi den stukkatur, der ville passe bedst hjemme hos os. Jeg er nu bagefter ualmindelig tilfreds med det valg, vi traf. Håndværkere har hjulpet os med selve renoveringsarbejdet, men stukkaturen har vi valgt selv at sætte op, hvilket er sjovt at kunne prale med.
Hvad sker der fremover?
Lige nu er jeg ved at starte min virksomhed op og er i gang med at udarbejde en hjemmeside med mere information om mig og hvilke tjenester inden for indretning, som jeg vil tilbyde. Jeg har valgt at satse på design og interiør, der retter sig mod privatpersoner, men jeg hjælper også virksomheder. Jeg har i øjeblikket et tæt samarbejde med maler, snedker, elektriker og gulvlægger for på bedste vis at kunne give kunden den bedst mulige helhedsløsning. Jeg har allerede fået mange forespørgsler om boghylder og andre pladsbyggede møbler, hvilket er virkelig sjovt!
Følg Emma på Instagram-kontoen @interiorbylyrstrand eller send en e-mail til Emma Lyrstrand