2023-07-06
Sofia B. Tretow arbejder som indretningsdesigner med sin egen virksomhed, Tretow Deco, der har base i Stockholm. Som indretningsarkitekt bliver hun ofte hyret af private, virksomheder og indretningsmagasiner. Hun siger dog, at gør-det-selv-projekter normalt ikke er hendes stærkeste side, fordi "jeg er for utålmodig, for klodset, for selvkritisk", men alligevel er hun i stand til at bruge enkle midler til at forvandle hverdagens kedelige kommoder til elegante og smukke møbler.
Fotograf Cecilia Möller
Af to årsager får jeg næsten aldrig spørgsmål: "Har du lavet det selv?".
1. Det virker næsten overflødig, fordi jeg med al tydeligt har gjort det selv, og fordi jeg er på næsten samme kompetenceniveau som et børnehavebarn.
2. Jeg har næsten aldrig lavet den selv.
Og derfor går det hen og bliver en ret stor ting, når jeg endelig har lavt det selv, og det er ikke heller ikke noget, du ser (alt for) tydeligt på Instagram. Men tro mig: Det kan ses i virkeligheden. Men hvis man nu forbliver lidt halvberuset, er det ikke noget, man hænger sig for meget i.
Jeg har endda en lille anekdote, jeg kan dele om mig selv: En smuk forårsdag for mange år siden købte min mand og jeg en virkelig smuk kommode, syntes vi selv. Tung, solid og vores tredje fælleskøb, der ikke var IKEA. I lang tid var det en flot dekoration: Generøs, praktisk og moderigtig.
Den fik lov til at stå, år efter år, hvor den fik lov til at tage imod alt det, som vi i familien ikke vidste, hvad vi skulle gøre af: kedelige dokumenter, knirkende tuschpenne, halvfærdige perleplader, gemt julegaveindpakningspapir, bedstemors sølvbestik, skruer, skaller fra Österlen. Efter der var gået et godt stykke tid, var vi for længst begyndt at hade kommoden, men måtte samtidig se i øjnene, at vi ikke kunne undvære det. Længe stod den bare og gjorde ondt i øjnene. Designet var forældet, malingen faldt af, og beslagene var kedelige.
En dag satte jeg mig på gulvet ved siden af kommoden for at undgå, at forårssolen blændede i min laptops skærm, og da bemærkede jeg den resterende dåse maling fra mit showroom og – som var jeg i en form for trance – greb jeg penslen ved siden af, dyppede den i maling og begyndte at male med min venstre hånd, mens jeg stadig justerede et moodboard på computeren med den højre.
Efter at have mange og store planer om at transformere kommoden var det i sidste ende denne ubevidste beslutning om at komme i gang, der skulle til. Jeg har altid været hovedkulds forelsket i gamle låger med cirkeldekorationer. Fordi jeg gerne ville have en lignende æstetik på kommoden, tænkte jeg, at en loftrose – som er et mindre format og et let materiale – kunne males, limes på kommoden og monteres med runde knopper. Hvis det gik hen og blev forfærdeligt, kunne jeg altid fjerne ornamenterne igen og afvise alle rygter om, at en kommode-makeover var på vej! Hvis jeg nu var en gør-det-selv-person, så ville jeg nok komme med nogle instruktioner til en lignende kommodetransformation, der ville se nogenlunde sådan ud:
Trin 1.
Sandpapir, malervask, primer. Heldigvis lærer alle mennesker meget af deres fejl. Jeg anbefaler hvert fald, at man gør grundarbejdet ordentligt fra start. Jeg ignorerede det i min entusiasme og har måtte konstatere, at det klart er bedst at gøre det.
Trin 2.
Bestil matchende ornamenter hos D-COR og mal dem i samme farve som møblerne.
Trin 3.
Bor huller til beslagene i midten af hver kasse og i midten af loftrosen.
Trin 4.
Fastgør ornamenterne til kasserne. Man kan sige, at min "naturlige egnethed" til denne type projekter fik mig til at søge ad genveje, som man måske ellers ikke havde gjort: Var der virkelig brug for lim – kunne det måske tapes i stedet? Tyggegummi? Sirup? Genvejene var dog desværre spild af kostbar tid, da det er lige så svært at lime noget med sirup som at bruge almindelig lim. Altså, så kan man vist lige så godt bruge almindelig lim.
Nu, hvor du har en ny kommode og har lyst til at lave flere ting om, spørger du måske dig selv:
”Hvad er et party pantry?”
Nå, det er noget, du sjældent indser, at du virkelig har brug for, før du har bygget et. Et party pantry tager sig af atl det, du plejer at bruge, når der er fest: Hylder til fint porcelæn, glas og drikkevarer, et sted, du kan tilberede snacks og pakke gaver ind, og skabslåger, der skjuler et køleskab og 3.500 stearinlys, som dit barn tvang dig til at købe, da du skulle støtte deres skoletur. Nu er der som sagt tale om et party pantry, og som I ved, så er der kun få ting, der kan dræbe en feststemning hurtigere end almindelige, kedelige skabslåger. Og derfor er det en super idé at lime loftrosetter fra d-cor til dørene som i det her projekt! Dørene fik til sidst en fin pynteliste i en spejlramme hele vejen rundt.
Det smarte er, at du gør det på næsten samme måde som på den kommode, jeg lige har fortalt om. Men denne gang har du måske faktisk lært lidt, så du laver et ordentligt forarbejde uden overhovedet at tænke over, om det mon er lige så godt at lime med sirup.
Vil du have flere gør-det-selv-tips? Så bør du måske ikke følge min Instagram-konto @tretowdeco. Her kan du nemlig se med, når jeg indretter mine kunders hjem, og det er noget, jeg er meget bedre til.